Menu Restauracji KAPIAS

Śni­ada­nia

(podawane do 12 00)

  • Wiejska tor­tilla 12
    (kur­czak, rucola, sus­zony pomi­dor, cebula, ogórek, sos jogur­towy)
  • Ogrodowa cia­batta 13
    (węd­zony łosoś, moz­zarella, rzod­kiewka, rucola, pomidor)
  • Jajko sad­zone na boczku 10

Przys­tawki

  • Carpac­cio z polęd­wicy wołowej 18
  • Węd­zony łosoś z kre­mowym serkiem i kruchymi sałatami 16

Zupy

  • Trady­cyjny rosół z makaronem 9
  • Zupa cebu­lowa z tymi­ankiem i grzanką 9
  • Krem z korzenia pietruszki 10

Dania główne

  • Piec­zona pierś z gęsi, kasza pęczak, czer­wona kapusta 43
  • Stek z pol­skiej wołowiny, fry­tki, sałaty, sos serowy 55
  • Łosoś piec­zony, ryż biały i dziki, fasolka zielona szparagowa 34
  • Pierś z kur­czaka z grilla, fry­tki, ogórek zielony z jogurtem 24
  • Trady­cyjny kot­let sch­abowy, ziem­ni­aki opiekane, kapusta zas­mażana 23
  • Udko z kaczki, kasza gryczana, buraczki 36
  • Makaron penne z cukinią i kur­cza­kiem w sosie śmi­etanowym 19
  • Pierogi z mięsem, ruskie (8 szt.) 15

Dania dla dzieci

  • Zupa pomi­dorowa z ryżem 7
  • Nuggetsy z kur­czaka, fry­tki, sałatka 16

Sałatki

  • Sałatka wiejska 18
    (sałaty, pomi­dor, cebula, rzod­kiew, słonecznik, chips z boczku, sos jogur­towy)
  • Sałatka „Zielone Ogrody” 19
    (sałaty, kapary, ogórek, sus­zony pomi­dor, cukinia, feta, grzanka)

Desery

  • Sernik z brzoskwini­ami 10
  • Strudel jabłkowy z sosem wanil­iowym i gałką lodów 12
  • Par­fait z chałwy z sosem mali­nowym 10
  • Lody z gorą­cymi mali­nami 15
    (3 gałki lodów, maliny na ciepło, bita śmi­etana, polewa)
  • Lody „Ciepło-​Zimno” 17
    (3 gałki lodów, gorąca czeko­lada, bita śmi­etana, polewa)
  • Lody „Smak Ogrodu” 17
    (3 gałki lodów, owoce kiwi, bita śmi­etana, polewa)
  • Pinokio 8
    (1 gałka lodów, lentilki, bita śmi­etana, polewa, wafelek)
  • Shake truskawkowy, Shake czeko­lad­owy 10
  • Mus truskawkowy 11

Napoje zimne

  • Sok ze świeżych pomarańczy, gre­jpfrutów (200ml) 9
  • Sok ze świeżej marchwi (200ml) 7
  • Cappy (200ml) 5
    (pomarańc­zowy, jabłkowy, porzeczkowy, grejpfrutowy)
  • Coca-​cola, Fanta /​Sprite /​Tonic Mc Kin­ley (200ml) 5
  • Kro­pla Beskidu (250ml) 4
    (gazowana /​nie­ga­zowana)
  • Nestea (250ml) 5
    (cytrynowa /​brzoskwin­iowa)

Napoje gorące

  • Herbata 6(earl grey, czarna, owocowa, zielona)
  • Kawa Espresso 5
  • Kawa Doppio espresso 8
  • Kawa czarna 6
  • Kawa biała 7
  • Kawa par­zona 6
  • Cap­puc­cino 8
  • Latte mac­chi­ato 10
  • Czeko­lada na gorąco 11

Wina

  • Carlo Rossi White (150ml) 8
    (białe wytrawne /​półwytrawne /​słod­kie)
  • Carlo Rossi Rose (150ml) 8
    (różowe półwytrawne)
  • Carlo Rossi Red (150ml) 8
    (czer­wone wytrawne /​półwytrawne /​słod­kie)

Piwa

  • Tyskie lane (500ml) 7
  • Tyskie Gronie /​Klasy­czne (500ml) 7
  • Książęce Ciemne Łagodne /​Czer­wony Lager /​Złote Pszeniczne (500ml) 8
  • Redd’s Jabłkowy /​Żuraw­inowy (400ml)
  • Karmi (500ml)
  • Piwo beza­lko­holowe Lech Free (330ml) 7

Leg­enda

Pogru­bione – I miejsce „Złoty Durs­zlak” na Fes­ti­walu Śląs­kich Smaków

Wszys­tkie dania przy­go­towywane są ze świeżych i lokalnych produktów.