Kasztan jadalny

  • Pokrój : drzewiasty, rozłożysty
  • Stanowisko : słoneczne
  • Rodzaj gleby : piaszczysta, gliniasta
  • Odczyn gleby : kwaśny
  • Wilgotność gleby : wilgotna
  • Barwa liści/igieł : zielona
  • Wysokość docelowa : ponad 20 m
  • Pora kwitnienia : czerwiec, lipiec
  • Owoce : jadalne kasztany
  • Pora owocowania : październik
  • Nazwa łacińska : Castanea sativa

Kasztan jadalny jest rośliną o bardzo szybkim tempie wzrostu. Jego docelowa wysokość wynosi od 20 do 35 metrów. Podłużne, zielone ulistnienie opada na okres zimy. W czerwcu oraz lipcu następuje zakwit. Brązowe, jadalne owoce dojrzewają w październiku oraz są schowane w kolczastych osłonach.

Drzewo najlepiej rozwija się na dobrze przepuszczalnej, piaszczystej lub gliniastej glebie, dość wilgotnej. Preferuje podłoże o odczynie kwaśnym oraz stanowisko ciepłe i słoneczne. Jets odporne na zanieczyszczenia powietrza.

Owoce kasztana jadalnego pieczemy lub gotujemy. Można je również zetrzeć na mąkę.