Restauracja KAPIAS – Złoto na Festiwalu Śląskie Smaki 2014

10 lat temu

8 czer­wca 2014 w Zaw­ier­ciu odbył się Fes­ti­wal Śląskie Smaki w którym Restau­racja KAPIAS postanow­iła wziąć czynny udział. Wys­tar­towal­iśmy w kat­e­gorii profesjonalistów.

Menu skom­ponowano tak by prze­nieść magię ogrodu do kuchni. Menu przez nas zapro­ponowane składało się z:

  • przys­tawka: marynowany w pokrzywach pol­ski rozbef piec­zony z dodatkiem soli lawen­dowej, kwiaty cukinii nadziewane wiejskim serem, nalewka z igieł sosny;
  • zupa: zupa z korzenia pietruszki z dodatkiem oliwy z dyni, szcza­wiku zajęczego, kwiatu kocimiętki;
  • danie główne: gęś gocza­łkow­icka gotowana w tłuszczu, pęczak, nasiona słoneczniku, sałatka z kwiatów jadal­nych skro­pi­ona syropem z mniszka lekarskiego.

Werdykt jury pod kierown­ictwem Pana Remigiusza Rączki był dla nas bardzo satys­fakcjonu­jący. Zdobyliśmy I miejsce, stat­uetkę „Złoty Durs­zlak 2014″ oraz tytuł: „Ekspert Śląs­kich Smaków 2014″.